Voorlichting over thaiboksen / muay thai

| Dennis | Reageren
Op recreanten/beginners niveau zijn de thaiboks / muay thai trainingen ook zeer toegankelijk voor mensen die nog nooit in aanraking gekomen zijn met de sport. Er worden voornamelijk basistechnieken gebruikt, en de algehele conditie wordt goed opgeschroefd.

Voorlichting over thaiboksen / muay thai

Op recreanten/beginners niveau zijn de thaiboks / muay thai trainingen ook zeer toegankelijk voor mensen die nog nooit in aanraking gekomen zijn met de sport. Er worden voornamelijk basistechnieken gebruikt, en de algehele conditie wordt goed opgeschroefd. Tijdens deze lessen worden sparringtechnieken gebruikt die niet volledig mogen worden geplaatst. Het algehele sparren is bij de meeste gyms ook zeker niet verplicht.

Voldoende lichaamsbeweging en dus ook regelmatig sporten, speelt een grote sleutelrol tegen bijvoorbeeld stress. Iemand die nog nooit met deze sport in aanraking is gekomen zal het in de work-out merken dat het reuze meevalt. De lessen zijn goed te volgen, en vooral niet eng, maar juist erg leuk.

Op wedstrijd/ gevorderden niveau spreken we over een groep sporters, die meer wedstrijdgericht les krijgen, met technieken die nodig zijn voor wedstrijden. Er zijn tijdens deze lessen dus sparringtechnieken vereist, die je al redelijk goed moet beheersen. Niet iedereen kan dus zomaar aan deze lessen deelnemen. Hiervoor heb je eerst toestemming nodig.

Een zelfverzekerd kind heeft veel minder kans om in bedreigende situaties te belanden. De fysieke en mentale aspecten van vechtsporten vergroten het zelfvertrouwen van kinderen en leert hen spelenderwijs om zich assertief op te stellen. De kinderen leren grenzen te stellen, NEE te zeggen en voor zichzelf op te komen!

Jongeren die beginnen met vechtsport of die er door hun ouders naar toe worden gestuurd hebben vaker een kort lontje. Doen ze het langere tijd, dan neemt dat beduidend af, zo laten de cijfers zien. Door vechtsport leren ze hun agressie beheersen. De vechtsportwereld kan vooral bijdragen aan de psychosociale ontwikkeling van maatschappelijke kwetsbare jeugd en inspireren tot het (blijven) maken van de keuzes voor ‘het goede pad’.”

Bij alle sportscholen kan je wel een proefles draaien in dat geval hoef je alleen sportkleding bij je te hebben.

Materialen voor thaiboksen / muay thai:

 • Bitje, dit is ter bescherming van je gebit
 • Bandages (zwachtels, windsels), voor versteviging van je pols, middenhandsbeentjes en knokkels
 • Handschoenen om stoten te kunnen plaatsen
 • Kruisbeschermer ter bescherming van de edele delen
 • Scheenbeschermers, voor het beschermen van de schenen
 • Elleboogbeschermers, voor het beschermen van de ellebogen
 • Een Thaiboksbroekje
 • T-shirt, bij overmatige transpireren extra t-shirt meenemen

Positieve punten van thaiboksen / muay thai:

 1. Het bevorderen van zelfdiscipline: In de meeste scholen voor de vechtkunst / vechtsport wordt gefocust op zelfdiscipline. Kinderen vandaag de dag zijn zo gewend aan het ontvangen van ‘korte bevrediging’ waarin zelfbeheersing en discipline vaak ver te zoeken is. Kinderen die met vechtkunst / vechtsport bezig zijn worden voortdurend herinnerd aan hoe essentieel (zelf)discipline voor hun is.
 2. Het stimuleren van de sociale vaardigheden: Kinderen die het moeilijk vinden om in sociale omgevingen nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken kan een ruimte gevuld met leeftijdsgenoten en een gemeenschappelijk belang zijn voordelen hebben. Kinderen in de speeltuin hebben niet altijd veel raakvlakken maar wanneer ze beide een vechtkunst / vechtsport delen zijn vaak beter in staat om elkaar te leren kennen. Oefeningen die gezamenlijk gedaan moeten worden kan vriendschappen bevorderen omdat de kinderen ‘gedwongen’ om samen aan hun vaardigheden te werken.
 3. Het stimuleren van de fysieke activiteiten: De vechtkunst / vechtsport is een zeer goede manier om een kind van de bank af te krijgen en zich meer bewust te laten maken van zijn of haar fysieke vaardigheden.
 4. Het leren van doelen te stellen: In de meeste vormen van vechtsporten / vechtkunsten wordt er een ‘prestatie systeem’ gehanteerd waarbij de banden en de streepjes op de banden (‘slips’) worden verdiend. Wanneer uw kind streeft naar een nieuwe band of slip dan leert hij waardevolle lessen over het instellen en het bereiken van zijn doelen.
 5. Verhogen van het zelfvertrouwen: Het gevoel van eigenwaarde krijgt een ‘boost’ doordat je kind een nieuwe beweging beheerst of een nieuwe band verdient. De kinderen die worstelen met een laag gevoel van eigenwaarde krijgen meestal meer vertrouwen naarmate de tijd die het kind stopt in het beoefenen in de vechtkunst/vechtsport.
 6. Het bevorderen van respect naar anderen: Tijdens het beoefenen van een vechtsport / vechtkunst is het vaak een vereiste dat degene naar zijn instructeur en medestudenten respect moet geven. In de kindercultuur van vandaag de dag is respect voor een autoriteit (ouders, leraren en andere volwassenen) niet altijd aanwezig. Door middel van het beoefenen van een vechtkunst / vechtsport zal je kind leren wat respect is en hier aan herinnerd worden.
 7. Het stimuleren van het oplossen van een conflict zonder te vechten: Denken dat vechtsporten / vechtkunsten het alleen kunnen oplossen door middel van fysiek geweld te gebruiken komt vaak van televisie en films. In veel vechtsporten / vechtkunsten wordt er geleerd hoe je op een vreedzame en niet gewelddadige manieren conflicten kunt oplossen en het belang van het vermijden van fysiek contact.
 8. Het verbeteren van de luistervaardigheden: In de vechtkunst / vechtsport wordt geleerd hoe je beter kunt luisteren en je aandacht (focus) erbij kan houden. Waardoor het concentratievermogen verhoogt wordt en de ontwikkeling hierdoor verbeterd wordt.
 9. Het ontwikkelen van teamwork: Er zijn maar weinig dingen die een kind zich eigen maakt in de vechtkunst / vechtsport zonder dat hij daar geholpen wordt door zijn mede beoefenaars. Samenwerken om nieuwe dingen te leren is een zeer belangrijke levensles die in de vechtkunst / vechtsport wordt onderwezen.
 10. Verbetering van andere gebieden in het leven: De voordelen van de vechtkunst / vechtsport eindigen vaak niet alleen in de dojo (ruimte waar een vechtkunst wordt beoefend) maar ook ver daarbuiten. Het zelfvertrouwen, de verbeterde conditie, respecteren van anderen zal je kind ook kunnen helpen om zijn of haar weg te vinden in het leren en in het omgaan met anderen op school, thuis en in de algemene ontwikkeling van het kind op weg van volwassenheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor 16:00 uur besteld,
Vandaag verzonden.
Gratis verzending vanaf € 75,-

© 2023 Fight2Win. Alle rechten voorbehouden.