Kickboksen

Kickboksen

De term kickboksen is eigenlijk een beetje verbasterde term: in Nederland wordt de term kickboksen vaak gebruikt voor stijlen die lijken op thaiboksen (Muay Thai), maar historisch gezien is dat niet corrrect. Het feitelijke kickboksen is ontstaan in de Verenigde Staten begin jaren ’70. Het was daar feitelijk een mengelmoes van verschillende vechtstijlen zoals karate, taekwondo en kempo. Het grote verschil met wat we nu meestal verstaan onder kickboksen is de afwezigheid van trappen naar de benen, de zogenaamde low-kicks, in het Amerikaanse kickboksen (ook wel full-contact genoemd).

In Japan onstond in ongeveer dezelfde periode ook een vorm die kickboxen genoemd werd. Deze vechtstijl ontwikkelde zich vanuit de harde karate-stijlen zoals Ashihara en Kyokushin karate vermengd met invloeden van het Thaise Muay Thai.

De WAKO (World Associaton of Kickboxing Organisations) is één van ’s werelds grootste vechtsport organisaties (met 4 miljoen beoefenaars) en heeft een duidelijke onderverdeling van de diverse varianten kick- en thaiboksen.

Bij de WAKO onderscheid men:

  • Point-Fighting
  • Light contact
  • Full-Contact (geen low kicks)
  • Low-Kick
  • K-1 Rules

Verder bestaat er de IFMA (International Federation of Muaythai Amateur), waar amateurs met beschermers strijden in het tradiationele Muay Thai met gebruik makende van vuisten, knieën, ellebogen en benen.

In Nederland wordt er zelden gestreden op zogeheten “Full Muay Thai” regels. Bij full Muay Thai worden de ellebogen ook gebruik in het gevecht iets wat in Nederland zelden is toegestaan, m.u.v. enkele A-klasse partijen soms.

Wij zijn allemaal wel bekend geraakt met de K-1 regels. K-1 was geen stijl maar een Japanse vechtsportorganisatie. Bij K-1 lijkt het gevecht op kickboksen en thaiboksen met enkele kleine verschillen. In tegenstelling tot bij het Thaiboksen mogen de ellebogen niet gebruikt worden. Tevens wordt bij clinchen de partij direct gestopt en herstart, terwijl dit in het tradiationele Muay Thai, en in mindere mate bij kickboksen, juist een heel belangrijk onderdeel van het gevecht is.

Voor 16:00 uur besteld,
Vandaag verzonden.
Gratis verzending vanaf € 75,-

Kijk ook eens op

© 2022 Fight2Win. Alle rechten voorbehouden.