Skip to main content

Taekwon-do

| Dennis
Taekwondo (soms geschreven als taekwon-do of tae kwon do) is een Koreaanse Martial art en tevens de nationale sport van Zuid-Korea. Als je kijkt naar het wereldwijde aantal beoefenaars is het duidelijk dat taekwondo ‘s werelds meest populaire martial art is. Vertaald uit het Koreaans betekent ‘tae’ voet, ‘kwon’ betekent vuist en ‘do’ betekent weg […]

Taekwon-do

Taekwondo (soms geschreven als taekwon-do of tae kwon do) is een Koreaanse Martial art en tevens de nationale sport van Zuid-Korea. Als je kijkt naar het wereldwijde aantal beoefenaars is het duidelijk dat taekwondo ‘s werelds meest populaire martial art is. Vertaald uit het Koreaans betekent ‘tae’ voet, ‘kwon’ betekent vuist en ‘do’ betekent weg (som geinterpreteerd als kunst). Vrij vertaald levert dat op: ‘de weg van vernietigen met de handen en voeten’. Sommigen vertalen het als: ‘de kunst van stoten en trappen’.

Populariteit van Taekwon-do

De populariteit van taekwondo heeft ertoe geleid dat de Martial art in verschillende wijzen ontwikkelde. De kunst of sport heeft verschillende domeinen: gevechtstechnieken, zelfverdediging, kunst, sport, meditatie en filosfie. Zowel in Zuid- als Noord Korea is taekwondo onderdeel van de militaire opleiding.

Stijlen van Taekwon-do

Traditioneel taekwondo is eigenlijk niet wedstrijdgericht, maar stamt uit militaire oorsprong met grote nadruk op dodelijke aanvalstechnieken. Modern taekwondo legt meer de nadruk op controle en zelfverdediging. Er zijn formeel twee stijlen van deze sport. Deze stijlen hebben beiden een eigen wereldorgaan: WTF (world taekwondo federation) en ITF (international taekwon-do federation). Dit uit zich in vrijwel alle onderdelen die het taekwondo omvat. Het wedstrijdsysteem van sparring is and compleet anders bij beide stijlen, evenals de patronen.

Wanneer taekwondo in zijn complete vorm wordt beoefend, geeft men voldoende aandacht aan de belangrijkste fysieke onderdelen: patronen (tuls of poomsee), sparring (kyorugi of matsogi), zelfverdediging (hosinsul), breektechnieken (gyok pa) en speciale technieken. Bestuderen van de theorie en filosofie behoort echter ook niet te ontbreken in het lesprogramma.

Hoewel er grote verschillen zijn tussen de twee hoofdstromingen en tussen de verschillen organisaties, kan men de kunst in het algemeen omschrijven als één die de nadrukt legt op krachtige traptechnieken vanuit een mobiele stand. De beoefenaar maakt hierbij gebruik van de grotere ‘reach’ en kracht van het been vergeleken bij de armen. De training omvat over het algemeen een system van blokkeren, trappen, stoten, open handslagen en soms ook verschillende worpen, vegen en gewrichtsklemmen.

Materialen voor Taekwon-do

Voor taekwon-do training zijn er verschillende materialen benodigd. Het verschilt per stijl welk soort pak vereist is. Bij WTF Taekwondo gebruikt men de moderne V-hals uniforms, bij ITF Taekwon-do de authentieke ITF dobok. Verder gebruikt men scheen- en onderarm beschermers, een hoofdbeschermer en borstpantser bij WTF Taekwondo. Bij ITF gebruikt men de zogeheten safety equipment, bestaande uit een paar handschoenen en voetbeschermers. Tegenwoordig is ook bijna altijd een hoofdbeschermer verplicht. Ook in deze stijl worden soms scheenbeschermers gebruikt. Bij beide stijlen wordt een bitje aanbevolen en is een kruisbeschermer verplicht voor mannen. Hier vind je een overzicht van alle benodigde Taekwon-do materialen.

Tijdens de training gebruikt men vaak verschillende soorten trapkussens, focus pads en floppy mitts.

Taekwon-do vechtsportartikelen bij Fight2Win