Een dag in het leven van een MMA vechter

| Robin | Reageren
Voor dit artikel hebben we een echte MMA vechter gevraagd om zijn standaard dagindeling met ons te delen. Heb je altijd al willen weten wat een MMA vechter dagelijks doet als hij geen wedstrijd aan het vechten is? Nu weet je het.

Een dag in het leven van een MMA vechter

Ik word elke dag wakker om precies 5 uur in de ochtend. Dan ga ik van half 6 tot half 7 hardlopen. Daarna heb ik bokszaktraining van half 7 tot 8 uur. Dit doe ik al 3 jaar en het is een keuze waar ik nu nog steeds achter sta. Het heeft niet alleen fysieke voordelen zoals een betere conditie en een atletisch lichaam. Het geeft je ook een sterkere geest en doorzettingsvermogen.

Verder heeft het me ook een beter besef gegeven over hoeveel je in een dag kan doen en hoe zonde het is om niet de volle 24 uur te benutten. Na mijn ochtendtrainingen gaat mijn dag verder als een reguliere student. Zo heb ik net als ieder ander om half 9 school tot ongeveer 5 uur. Daarna heb ik om 6 uur MMA-training tot 8 uur en van half 9 tot 11 uur BJJ-training.

De ochtendtraining en bokszaktraining routine

Voordat ik ga hardlopen in de ochtend drink ik een liter water minimaal. Daarna begin ik met een kleine warming up. Denk hierbij aan hakken-billen, knieën omhoog, springen en grond aanraken. Nog niks speciaals dus! Hierna ga ik hardlopen in het bos en ren ik gelijk door naar mijn sportschool. Dat is ongeveer 10km verder. Dit ren ik in een uur. Als ik bij de sportschool ben dan begint de bokszaktraining. Dit is vooral gericht op conditietraining en techniek. We beginnen altijd met schaduwboksen en daarna schaduwboksen met gewichten in onze handen. Daarna maken we estafette rondes bij de bokszakken en palen. Dit doen we voor circa 20 minuten. Hierna ga ik altijd met mijn trainer op de pads slaan en trappen voor 40 minuten.

De MMA training

Een dag in het leven van een MMA vechter bestaat natuurlijk ook trainen. De MMA training van 6 tot 8 bestaat uit drie delen. Het eerste deel is alleen grappling en grondgevechten, het tweede is staand vechten en het derde deel is beide. In het eerste deel oefenen we vooral techniek en speelt kracht nog geen rol. Hier oefenen we verschillende takedowns, sweeps, clinches, strokes en chokes. Ook leren we hoe we uit elke greep en choke kunnen komen die we leren. Je oefent dus zowel offensief als defensief. In het tweede deel komt het op techniek en kracht aan. Hier gaan we alleen stand-up sparren. Dit doen we rondes van 5 minuten per persoon. We sparren namelijk tegen iedereen die aanwezig is bij de training in een estafettevorm. Daarna begint deel 3, het all round vechten. Hier mogen we zowel staand als op de grond vechten. We sparren dan voor 20 minuten tot het einde van de training om 8 uur.

De Brazilian JiuJitsu training

Om half 9 begint de Brazilian JiuJitsu training, hier trainen we het grondvechten op een hoger niveau. Omdat je bij BJJ niet mag slaan en schoppen hoef je je dus niet aan te passen en kun je je 100% focussen op het grapplen. Je hebt dus ook een hele andere vechthouding dan bij MMA. Deze BJJ les bestaat uit 2 delen. Het eerste deel bestaat uit verschillende technieken om iemand te laten stikken of de botten te breken. Denk hierbij aan chokes, armbars, leglocks en nog vele andere grepen. Bij dit deel zijn we alleen aan het oefenen en proberen we de juiste technieken op de juiste moment te benutten. In het tweede en laatste deel gaan we sparren voor 3 tapouts. Bij elke tapout moet je als straf een minuut onderste boven aan de bokszak hangen en mag de trainer je buik gebruiken als boksbal.

Wat voor vechtsport spullen heb je nodig?

Ik gebruik voor elke training andere vechtsport spullen bijvoorbeeld, voor de bokszak training gebruik ik de Twins zakhandschoenen omdat, deze heel fijn zitten en van echt leer zijn. Ook hebben ze een dikke padding die mij op langdurige termijn een goede bescherming bieden. Bij deze handschoenen heb ik geen binnenhandschoenen of bandages nodig en dat vind ik super fijn.

Bij de MMA training gebruik ik verschillende handschoenen. Bij het sparren gebruik ik 7 oz MMA handschoenen, want deze hebben een hele dikke duim en knokkel bescherming en dat is heel belangrijk voor mij. Bovendien reduceren 7 oz MMA handschoenen de kans op blessures door de wat dikkere padding. Verder gebruik ik ook de XPRT Bokshandschoenen. Deze zijn gemaakt van echt runderleer en hebben een one mold schuimvulling. Hieronder draag ik tevens ook de Bandages XPRT voor extra bescherming. Ik gebruik ook de bijbehorende XPRT Pro Scheenbeschermer. De scheenbeschermers zijn exact van dezelfde kwaliteit als de handschoenen. Maar het belangrijkste van allemaal zijn goede bitjes. En dan natuurlijk wel bitjes die CE zijn goedgekeurd. Bitjes bieden maximale bescherming aan mijn gebit, maar beschermen ook tegen hersenschade en veel mensen weten dat niet.

Kortom, een dag in het leven van een MMA vechter… Best pittig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor 16:00 uur besteld,
Vandaag verzonden.
Gratis verzending vanaf € 75,-

© 2023 Fight2Win. Alle rechten voorbehouden.