Skip to main content

Afvallen met kickboksen

| Robin | Reageren
Jazeker, kickboksen biedt je een full-body conditie training waarmee je veel calorieën verbrand. In dit artikel gaan we praten over waarom kickboksen zo’n goede manier is om af te vallen. Kickboksen is de laatste jaren erg in populariteit gestegen.

Afvallen met kickboksen

Afvallen met kickboksen?

Jazeker, kickboksen biedt je een full-body conditie training waarmee je veel calorieën verbrand. In dit artikel gaan we praten over waarom kickboksen zo’n goede manier is om af te vallen. Kickboksen is de laatste jaren erg in populariteit gestegen. Heel veel sportscholen, zoals David LLoyd, Fitland, Basic-Fit en Fit4Free, zijn begonnen met het aanbieden van groepslessen waarbij je boks/kickboks trainingen doet. Maar waarom kan je zo goed afvallen door kickboksen?

Als je naar bekende kickboksers zoals Rico Verhoeven en Nieky Holzken kijkt, zie je dat dit twee heel mooi afgetrainde mannen zijn. Nou garandeer ik niet dat je er precies zo eruit gaat zien als deze twee topsporters, maar wat ik je wel kan garanderen is dat als je een goede boks/kickboksschool weet te vinden met een goede trainer, dat je gaat merken dat je heel snel vet kunt verbranden. Wil jij nou heel graag leren boksen/kickboksen in een echte professionele school waar ook wedstrijdvechters worden getraind? Dan raad ik aan om eens rond te kijken op Google Maps in je eigen omgeving. Hier kun je namelijk echte kickbokssportscholen bij jou in de buurt vinden.

Wat heb je nodig

 • Een paar bokshandschoenen
 • Een paar scheenbeschermers (alleen als je gaat kickboksen)
 • Een boksbroekje
 • Een bitje (gebitsbescherming)
 • Kruisbescherming
 • Eventueel een hoofdbeschermer (vraag ernaar bij de sportschool)

Zoek jij nou de ideale volledige kickboks set?:

 • Van 99,00
 • Van 149,00
 • Van 240,00
 • Van 124,00

Vind jij dit nou een te grote stap, of wil je gewoon liever in een wat rustigere omgeving trainen kan dit natuurlijk ook. Je kunt langs gaan bij je lokale sportschool en kijken of ze groepslessen aanbieden waar ze bokstrainingen geven. Of misschien ben jij wel een echt buitenmens, dan heb je ook nog de optie om mee te doen met een outdoor bootcamp team. Dit zijn vaak kleinere groepen mensen die graag in de buitenlucht willen trainen. Bij dit soort groepslessen bieden ze vaak ook bokstrainingen aan en doe je mee met een conditie circuit. Afvallen met kickboksen kan hier dus ook. De meeste sportscholen en bootcamp’s lenen bokshandschoenen uit aan je, maar voor hygiëne raad ik aan om toch je eigen bokshandschoenen aan te schaffen. Ik raad je een van deze bokshandschoenen aan!

Natuurlijk kun je ook thuis dit soort trainingen volgen, maar als je dit wilt doen raad ik je aan om een schema op het internet te zoeken, of een personal trainer in te huren om je een schema te geven en je de basis van het stoten/trappen aan te leren. Bij boks/kickbokstraining kun je heel veel verschillende oefeningen doen, deze oefeningen kun je zelf zo makkelijk of zo moeilijk maken als jij maar wilt.

Touwtjespringen

Dit doen de meeste boks/kickboksscholen bij de warming up. Bij touwtjespringen werk je aan je beenwerk (het kunnen huppelen op de bal van je voet) maar ook aan jouw conditie. Daarbij train je ook je schouders door langer te springen en met je armen te draaien, dit veroorzaakt verzuring in de schouders. Het leuke aan touwtjespringen is dat je het zo moeilijk kan maken als jij dat wilt, door trucjes en sprintrondes te gebruiken zorg je voor afwisseling tijdens het touwtje springen. Zoek jij nou een goed springtouw om mee te trainen? Die hebben wij uiteraard. Een selectie vind je hieronder.

 • 129,00
 • 20,00
 • 10,00
 • 20,00

Schaduwboksen

Deze oefening word ook gebruikt bij de warming up, maar ook bij de cooling down. Het idee achter schaduwboksen is dat je in je hoofd gaat sparren, het is belangrijk dat je dit zo realistisch mogelijk houdt door te blijven bewegen, handen hoog te houden en niet te lange stoot combinaties te gebruiken (dit doe je namelijk ook niet in een echt gevecht). Ook bij het schaduwboksen kun je het zo moeilijk en uitdagend maken als jij wilt. Je kunt sprintrondes doen en je kunt ook met dumbells schaduwboksen, hiermee train je je schouders. Dit helpt met je handen hoog te kunnen houden.

Opdrukken

Voor een goede training moet je ook je spieren een beetje trainen. Opdrukken is één van de beste bodyweight trainingen die je kunt doen. Met het opdrukken train je je biceps, triceps, borstspieren en schouders. Het is dus een belangrijke training om je stoten te kunnen versterken. Ook weer opdrukken kun je naar mate je sterker wordt moeilijker/zwaarder maken. Bijvoorbeeld door klap opdrukken te doen, explosieve opdruk oefeningen, handstand opdrukken en natuurlijk opdrukken met steunen. Opdrukken met steunen zorgen ervoor dat je verder door kunt zakken, hierdoor pak je je borst nog meer.

Buikspiertrainingen

Goed getrainde buikspieren zien er niet alleen heel goed uit, ze zijn ook nog heel functioneel in het boksen. Ze helpen met een betere balans en een beter incasseringsvermogen. Daarom zijn buikspiertrainingen ook zeker van toepassing bij een goede boks/kickbokstraining. Je kunt je buikspieren op heel veel manieren trainen. Van klassieke sit ups, tot aan leg raises aan een stang. Ook met buikspiertrainingen kun je veel variatie doen door te experimenteren met meerdere oefeningen. Een hele goede buikspieroefening die die ik jou aanraad is gebruik maken van een Trimwiel. Met een trimwiel train je stabiliteit in je buikspieren. Zorg er wel voor dat je je buik spieren aanspant en je rug recht houdt.

Pads training

Bij deze oefening moet je combinaties oefenen met een partner die voor jou vasthoudt. Dit kun je doen met een paar pads of gewoon met je bokshandschoenen. Met deze training leer je de technieken het aller beste omdat je een training partner hebt die je helpt met de oefening, en je corrigeert op je techniek. Trainen op de pads heeft veel voordelen. Ten eerste train je je techniek, ten tweede train je je reflexen. Als iemand jou de opdracht geeft om een bepaalde combinatie te doen op zijn commando, dan train je hiermee je reflexen en de snelheid van je stoten. Ook kun je jouw verdediging verbeteren met padsen, door stoten naar je toe te krijgen oefen je je blokken en je ontwijken. Zoek jij nog een goed paar pads, klik dan hier.

 • 50,00
 • 260,00
 • 79,00
 • 220,00

Sparren

Dit is waarschijnlijk de allerbeste manier van afvallen met kickboksen, maar ook de engste in het begin. Veel mensen vinden het sparren namelijk eng om hard in het gezicht geraakt te worden. Gelukkig zijn bij de meeste boksscholen de trainers erg oplettend op hoe hard alles gaat, zeker op recreatief gebied. Zorg ervoor dat je goede gebitsbescherming hebt en een hoofdkap draagt. Een hoofdkap vangt de meeste impact op van stoten en trappen die je naar je hoofd krijgt. Zoek jij nog een erg goede hoofdkap, klik dan hier.

Bokszak training

Dit is waarschijnlijk de meest populaire boks/kickbokstraining. Een groot voordeel van de bokszak is dat je natuurlijk zelf geen klappen hoeft te incasseren. Heel veel sportscholen bieden wel een groepsles met bokszak training aan. En dit was maar een klein voorbeeld van de verschillende trainingen die je kunt volgen bij boksen/kickboksen. Door de intensieve conditie training, dat kickboksen dus is, verbrand je veel calorieën en bouw je een super goede conditie op. Met boks/kickbokstrainingen train je ook op je kracht en snelheid van je stoten en trappen. Dit soort trainingen kun je op veel verschillende plekken uitvoeren. Je kunt deze trainingen zowel in een sportschool doen, maar ook thuis.

Wat heb je nodig voor een bokszaktraining:

 • Een goede ruimte (denk aan 3 bij 3 meter)
 • Een bokszak, dit kan een staande en/of een gewone hangende bokszak
 • Goeie bokshandschoenen
 • Bandages/binnenhandschoenen

Zoek jij nou een goede bokszak om mee te trainen?Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp

Klik hieronder op een medewerker en start een WhatsApp gesprek. Het kan druk zijn, maar we proberen natuurlijk zo snel mogelijk te reageren.